#
#
a
  >  slapen   >  Wanneer mag een baby op zijn eigen kamer slapen?
baby op eigen kamer slapen

Wanneer mag een baby op zijn eigen kamer slapen?

Wanneer jouw baby op zijn eigen kamer gaat slapen is natuurlijk volledig jouw keuze en of die van je partner. Echter wordt er op kindengezin aangeraden om je baby tot 6 maanden en bij voorkeur zelfs liefst een jaar in de ruimte te laten slapen waar jij ook bent. Of dat nu in de woonkamer, opvangruimte of ’s nachts in de slaapkamer is, zolang je baby maar zo dicht mogelijk naast jouw bed is. Natuurlijk wel in zijn of haar eigen bedje.

Wat zegt de wetenschap?

De wetenschap geeft verschillende berichten af als het gaat om deze kwestie. Sommige wetenschappers zeggen zoals hierboven wordt genoemd zes maanden tot een jaar. Andere beweren dat een baby al vanaf 4 maanden in een eigen kamertje kan slapen en dat het bovendien de slaapkwaliteit van het kindje zou bevorderen. Je baby zou op deze manier langer slapen en de ontwikkeling van de baby zou hierdoor beter verlopen. Deze veronderstelling komt voort uit een onderzoek in 2017 en is gepubliceerd in de Pediatrics, een Amerikaans wetenschappelijk blad voor kinderartsen.

Van rooming-in naar rooming-out

Baby’s slapen meestal de eerste maanden bij hun ouders op de kamer. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Het moment waarop jouw baby in zijn eigen kamer gaat slapen heeft rooming-out. Dit kan zoals de experts zeggen na 6 maanden, maar je kunt er ook voor kiezen om hier mee te beginnen als je baby geen nachtvoeding meer nodig heeft. Een aanleiding kan ook het meer dan zes uur doorslapen zijn of het moment waarop je baby van zijn buik naar zijn rug kan rollen.

Start met slaapjes overdag in eigen bed

Voor de gewenning is het aan te raden om je baby overdag al te laten slapen in zijn of haar eigen kamertje. Zo went de baby ook alvast aan het kamertje waarin het gaat slapen. Overdag gaat dit meestal wel zonder horten en stoten, maar de overstap naar’ s avonds in het kamertje slapen is toch even anders. Hiervoor worden hieronder een aantal tips gegeven.

6 Tips om baby in eigen kamer te laten slapen

  • Het is belangrijk om een rustige kamer te creëren met zo min mogelijk prikkels. Het is natuurlijk een slaapomgeving en geen speelkamer
  • Slaap een nachtje met een knuffel of doekje van jouw baby zodat jouw geur eraan komt. Dit geeft je baby een veilig en vertrouwd gevoel.
  • Je kunt ook ’s nachts de kamerdeuren openlaten zodat je kindje toch wat geluiden hoort vanuit jullie slaapkamer.
  • Laat je baby op tijd wennen aan zijn of haar eigen kamertje door hem of haar overdag te verschonen in het kamertje. Ook slaapjes overdag in het kamertje kunnen helpen voor de gewenning
  • Installeer een babyfoon in het kamertje. Zo hoef je niet bij elk geluidje te kijken hoe het gaat en daardoor blijft je baby ook rustiger.
  • Overhaast niets. Lukt het niet om je baby te laten wennen aan zijn of haar eigen kamertje leg het dan nog even een weekje of twee terug op jullie kamer.

Jouw baby laten wennen aan zijn of haar eigen kamertje kan snel zijn maar kan ook even duren. Het helpt om het bed ritueel hetzelfde te houden en een rustige slaapomgeving te creëren. Tenzij jouw kindje gewend is aan een muziekje voor het slapen gaan dan kan het afspelen van dit muziekje juist wel helpen.

Nee, er is geen enkel onderzoek dat uitwijst dat dit het geval is. Zolang je jouw kindje een veilige slaapomgeving biedt is de kans dat dit gebeurt net zo groot als wanneer je kindje bij jou op de kamer slaapt.

Nee, ieder kindje is anders en ieder kindje vraagt dan ook om een andere benaderwijzen. Het kan zo zijn dat je eerste kindje na 4 maanden al alleen sliep en dat de tweede daar pas aan toe is na 6 maanden.

Nee, absoluut niet. Het slapen op de kamer van de ouders met de ouders is niet gerelateerd aan slaap- of gedragsproblemen op latere leeftijd. Er wordt zelfs beweerd dan het juist positieve effecten heeft op het sociale gedrag van het kind en op de slaapkwaliteit. Dit blijkt uit een studie waarbij kinderen tot het achtste levensjaar werden gevolgd.

Rooming-in betekent dat je kindje in dezelfde ruimte slaapt in zijn eigen wiegje. Bedding-in betekent in hetzelfde bed slapen of het slapen in een co-sleeper. Dit is een aanschuifbedje.

Hierop is geen vastomlijnd antwoord te geven. Er wordt geadviseerd om te beginnen met een dutje per dag op de eigen kamer en het inplannen van verschoon momenten in het kamertje is ook geen goed idee.