#
#
a
  >  Baby matras

Baby matras

Ontdek onze zachte en ondersteunende baby matrassen, speciaal ontworpen voor de meest kostbare slapers. Geef je kleintje de beste nachtrust met ons hypoallergene, ademende materiaal. Onze matrassen bieden ultiem comfort en veiligheid, zodat zowel jij als je baby elke nacht heerlijk kunnen slapen. Kies voor kwaliteit, kies voor een blije baby.

babymatras

Verschil tussen een kindermatras en een matras voor volwassene

Een matras voor volwassene bevat verschillende zones. Dit is allemaal bedoeld om meer comfort te leveren. Denk bijvoorbeeld aan een schouderzone en een heupzone. Dit zijn onze drukpunten, dus hier is ook rekening mee gehouden in ons matras. Een baby of een jong kind is natuurlijk nog zo klein dat zij deze zones niet nodig hebben. Sterker nog, dit kan zelfs gevaarlijk voor ze zijn.

Een baby in een volwassen bed laten slapen is ook niet slim. Doordat zij hier verder in kunnen zakken kan dit leiden tot verstikking. Een kindermatras bevat dus ook geen zones. Ze zijn over het algemeen steviger dan een matras voor volwassenen.

Kindermatras soorten

Er zijn verschillende soorten materialen waar kindermatrasjes van zijn gemaakt. Deze hebben uiteraard allemaal eigen voordelen en nadelen. Om je een wat beter beeld te geven van wat er allemaal op de markt is hebben wij een lijstje gemaakt. Hieronder zijn de verschillende materialen te vinden. Per materiaal kun je zien wat dit nu precies voor effect heeft.

Latex: Voor sommige kindermatrassen wordt latex rubber gebruikt. Dit materiaal wordt snel warm en is niet heel ventilerend. Wel heeft het een goede veerkracht.
Polyether: Vroeger werd polyether vaak gebruikt voor matrassen. Dit schuim is erg betaalbaar, maar heeft weinig veerkracht en is niet goed luchtdoorlatend. Hierdoor voelt dit materiaal snel warm aan.
Koudschuim: Koudschuim heeft in tegenstellen tot bovenstaande materialen een open celstructuur. Hierdoor laat het veel lucht door en neemt het vocht op. Doordat het matras droger blijft is het erg hygiënisch.
Pocketvering– en binnenveringsbabymatrassen: Een matrasje gemaakt van pocketveren ventileert goed en is erg comfortabel. Dit matras kan wel wat koud aanvoelen en door eventuele stofophoping is dit niet het meest hygiënische matras
Traagschuim: Traagschuim wordt veel in combinatie gebruikt met koudschuim. Dit extra laagje zorgt voor nog meer comfort. Traagschuim is druk verlagend materiaal wat ook belangrijk is om de druk van het hoofdje van je baby af te halen.

Wat is een echt goed kindermatras?

Bij de verschillende soorten matrassen heb je het misschien al kunnen lezen. De combinatie van koudschuim en traagschuim maakt een echt goed kindermatras. Het koudschuim zorg er namelijk voor dat het matrasje genoeg ventileert en lekker koel aanvoelt. Hierdoor slaapt je kindje ook nog eens in een lekker droog bedje. Door traagschuim toe te voegen aan het kindermatras ligt dit een stuk lekkerder.

Een kindermatras van koudschuim bevat geen zones. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is dit namelijk niet bevorderlijk voor een kind in de groei. Voor een kind is het belangrijk om in een veilig bedje te slapen. Een koudschuim matras met goede ondersteuning is daarom het beste.

Veiligheidseisen van een babymatras

Bij het aanschaffen van een babymatras is het belangrijk om te kijken naar de veiligheid. Het matras moet bijvoorbeeld stevig zijn, zodat je kindje hier niet in kan wegzakken. Als je kindje in het matrasje kan wegzakken, dan kan de neus of mond blokkeren waardoor ze niet kunnen ademen.

Een babymatras moet het liefst een dikte van 8 of 9 cm hebben. Hierdoor is er genoeg ruimte voor ventilatie. Daarnaast moet het matras goed aansluiten in het wiegje of ledikant. Deze mag niet te strak zitten, maar speling van ongeveer 2 cm tussen de wanden is voldoende. Zorg wel dat de ruimte tussen het matras en de wanden niet te groot is. Hierdoor kan je kindje anders klem komen te zitten.

Waarop letten bij het kopen van een kindermatras?

Bij het kopen van een kindermatras komen als verse ouders veel vragen in je op. Door onderstaande punten in je achterhoofd te houden bij het kopen van een kindermatras, zul je een betere keuze kunnen maken.

  • Vermijdt matrassen met plastic hoezen. Dit laat namelijk geen schone lucht door
  • Kies voor een droog en hygiënisch matras. Het liefst met een hoes die je gemakkelijk kunt wassen.
  • Let op de dikte van het matras. Het liefste een dikte van 8 cm
  • Kies voor een kindermatras vrij van schadelijke stoffen. Hierover lees je meer bij het volgende onderwerp
  • Zoek een stevig matras uit. Niet te zacht, maar ook niet te hard
  • Let op de ventilatie mogelijkheden van het matras
  • Kies voor een matras met genoeg ondersteuning
  • Een matras moet lang mee kunnen gaan. Voorkom daarom kuilvorming. Dit is slecht voor het ruggetje

Welke keurmerken zijn belangrijk voor een matras?

Om voor veiligheid en kwaliteit te kiezen is het belangrijk goed te letten op keurmerken. Je kindje ligt immers een groot deel van de dag in bed. Dit moet dus wel een goed bed zijn. Het keurmerk Certipur certificering staat bijvoorbeeld voor de veiligheid van koudschuim en traagschuim. Het keurmerk HygCen certificering garandeert dat het matras vrij is van giftige stoffen. LGA-certificering staat voor de kwaliteit van het babymatras en geeft aan dat deze vrij is van schadelijke stoffen.

De 6 meest gestelde vragen over dit onderwerp

Is een babymatras hard of zacht?

Een babymatras moet stevig zijn, maar ook weer niet te hard. Een te zacht matras kan zorgen voor verstikking. Het matras moet voldoende ondersteuning bieden aan het lichaam van je kind.

Tot welke leeftijd is een kindermatras geschikt?

Tot de leeftijd van 12 jaar kan jouw kind nog op een kindermatras slapen. Dit verschilt uiteraard per kind, want ze groeien nu eenmaal niet even hard. Vanaf 12 jaar kan jouw kind op een matras voor volwassene slapen met verschillende zones.

Hoe lang gaat een matras mee?

De meeste matrassen hebben een garantietermijn, maar ook een levensduur. Je kunt ervan uitgaan dat je matrassen wel een aantal jaar kunt gebruiken. Dit kan soms zelfs tot 10 jaar zijn. Uiteraard ligt het er ook aan hoe snel je kindje uit het matras groeit en moet overstappen naar een groter matras.

Hoe weet ik of het matras goed past in de wieg?

Een babymatras moet goed in een wieg of ledikant passen. Door een ruimte van ongeveer 2 cm bij alle zijdes over te laten zit je goed. Zorg dat deze ruimte niet te groot is. Dit kan ervoor zorgen dat je kindje klem komt te zitten tussen de zijkant.

Hoe houd ik een kindermatras schoon?

Bij het aanschaffen van een kindermatras kun je het beste kiezen voor een matras zonder plastic hoes. Deze hoes zorgt er namelijk voor dat er geen frisse lucht door het matras kan komen. Daarnaast is het slim om een matras te kiezen met een afneembare hoes. Deze kun je dan gemakkelijk wassen in het geval van een ongelukje.

Hoe weet ik of ik een goed matras heb gekozen?

Bijna alle matrassen zijn tegenwoordig voorzien van keurmerken. Deze keurmerken geven aan of het babymatras veilig is. Ook garanderen de keurmerken kwaliteit van de matrassen. Let bijvoorbeeld op keurmerken zoals LGA certificering, HygCen certificering en Certipur certificering.