Mag een baby op zijn/haar buik slapen?
De slaap van een baby. Een veel omstreden onderwerp, waarvan de regels ook nog eens regelmatig aangepast worden. Mag mijn baby nu wel of niet op de buik slapen? Er is 1 simpel, maar duidelijk antwoord; Nee! Waarom mag het niet, en wanneer mag het dan wel? Je leest het hieronder:
Inhoudsopgave
Op buik slapen grotere kans op wiegendood
Er wordt al sinds 1987 geadviseerd, om kindjes op de rug te laten slapen vanaf de geboorte. Bij buikligging is de kans op wiegendood, bijna 3 zo groot als wanneer je kindje op de rug slaapt. Voordat dit advies in de wereld werd geroepen, stierven er jaarlijks nog bijna 200 kindjes aan wiegendood. In het jaar 2013, lag dit aantal op 10. Het risico ligt vooral bij kindjes die nog nooit op de buik hebben geslapen. De precieze oorzaak van wiegendood is voor alsnog onduidelijk. Waarschijnlijk is het een combinatie van verschillende factoren.
Risico’s buik slapen baby
Voor kleine baby’s, is op de rug slapen het meest veilig. De risico’s van buikslapen bij kleine kindjes, luiden als volgt;
- Als je kindje op de buik ligt, kan het zijn dat het neusje en mondje, tegen het matras aanliggen. Hierdoor wordt uitgeademde lucht een beetje vastgehouden en ook deels weer ingeademd. Dit zorgt voor zuurstoftekort.
- Wanneer je kindje op de buik slaapt, ontstaat er een druk op de neus en onderkaak, omdat je kindje met het gezichtje tegen de matras of rand van het bedje aanligt. Omdat het neusje mee vormt, is er minder plaats voor lucht, waardoor je kindje in ademnood kan raken.
- Grotere mobiliteit. Een kindje die op de buik ligt, is mobieler dan een kindje die op de rug ligt. De baby, hoe klein ook, kan zich afzetten en verplaatsen met zowel armpjes als beentjes. Dit verplaatsen is bij de echte kleintjes nog beperkt naar voren, waardoor je kindje terecht bij het hoofdeinde. Hier kunnen materialen als stootkussens oid een gevaar vormen voor je kindje.
- Te warm. Het contactoppervlak van het lijfje van je baby met het matras, is bij buikligging groter. Hierdoor kan je kindje de warmte minder goed weer kwijt, waardoor je kindje het dus te warm kan krijgen.
Zijligging
Een perfect voorbeeld van constant veranderende regels omtrent de slaap van een baby;
Tot het jaar 2007, werd namelijk nog geadviseerd om pasgeborenen, de eerste weken op hun zij te laten slapen, bijvoorbeeld voor middel van een zijliggingskussen. Inmiddels is bekend dat kindjes via rugligging, erg gemakkelijk (per ongeluk) op de buik terecht kan komen.
Experts zijn het erover eens. Voor de allerkleinste kindjes, is enkel een rugligging volledig veilig.
Het gebruik van bijvoorbeeld zijliggingskussens in het wiegje, biedt ook geen garantie dat je baby niet op het buikje terecht komt.
Buikslapen baby overdag
Hoewel het niet veilig is voor een baby, om uren op de buik te liggen slapen, is het wel goed om op de buik te liggen om te trainen.
Het is een zeer goede training voor je kindje om op de buik te liggen. Op deze manier wordt namelijk de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Je kindje leert om het hoofdje op te tillen, en de armpjes en beentjes worden zo ook steeds sterker.
Leg dus overdag je kindje bijvoorbeeld in de box, op de buik. Op deze manier kan je kindje beginnen met het ontwikkelen van de spieren, om over een paar maandjes te kunnen kruipen en zitten.
Het is belangrijk dat jij als ouder, altijd in de buurt bent om te voorkomen dat je kindje met het gezichtje ergens tegenaan ligt, of op de buik in slaap valt.
Voorkeurshouding
Als jouw kindje bij voorkeur op de linkerkant of rechterkant slaapt, dan spreken we van een voorkeurshouding. Hierdoor kan je kindje een afgeplat hoofdje krijgen aan 1 kant.
In de eerste weken na de geboorte, je kindje nog niet gelijk zelf het hoofdje optillen of draaien. Je kunt dan een voorkeurshouding en afgeplat hoofdje voorkomen, door je kindje steeds op een andere kant weg te leggen. (Afwisselen links en rechts)
Wanneer kan mijn baby wel veilig slapen in buikligging?
Je kunt aanhouden, dat wanneer je kindje zelf om kan draaien én terugdraaien, het veilig is om op de buik te kunnen slapen.
De meeste kinderen rond een maand of 5 wel omdraaien, maar misschien nog niet weer terugdraaien.
Mocht je bang zijn dat je kindje ’s-Nachts zelf op de buik gaat liggen? Dit kun je voorkomen door bijvoorbeeld je kindje stevig in te stoppen. Een laken, strak over de heup en beentjes, zorgt ervoor dat je kindje niet snel zal kunnen draaien. Ook kun je een slaapzak of trappelzak gebruiken.
Draait je kindje met gemak alle kanten op? Leg je kindje dan gerust in zijn of haar bedje neer, je kindje zal zelf een fijne positie zoeken en heerlijk, veilig slapen.
Mijn baby inbakeren
Kan jouw kindje maar moeilijk in slaap komen? Je kleine wolkje kan zich een hoedje schrikken van zichzelf. Hoewel dit soms hele leuke momentjes oplevert, is het natuurlijk alles, behalve leuk als je kindje lekker slaapt en dan onbedoeld opeens met een armpje zwaait en wakker schrikt.
Inbakeren kan dan een oplossing bieden. Je kindje voelt zich lekker veilig en warm, net als in de buik. Bij inbakeren, wikkel je je kindje in een doek of een speciale inbakerdoek, van de schouders, tot de voetjes. Inbakeren, is net als slapen en op de buik slapen, een veel omstreden onderwerp, waar veel vragen over zijn. De meest gestelde vragen bespreken we hieronder.
Vanaf de geboorte mag je beginnen met inbakeren. Je kindje is gewend aan het gevoel van binnen in je buik. Indien je kindje al een beetje ouder is, dan mag je ook gerust nog beginnen met inbakeren, maar gun je kindje dan even wat om hieraan te wennen.
Het belangrijkste, als het draait om wennen, is regelmaat. Om je kindje hieraan te laten wennen, is het het beste om in te bakeren op een rustig moment, zonder al te veel prikkels. Ook is het goed om een regelmaat te vinden in het inbakeren. Op dezelfde plek, zelfde tijd en zing bv steeds hetzelfde liedje. Eenmaal je kindje gewend is, zal je kindje urenlang, veilig, rustig en heerlijk slapen.
Het wordt aangeraden om vanaf een maand of 4 a 5, te beginnen met af te bouwen van het inbakeren. De reden hiervoor is dat je kindje rond deze tijd, leert om zichzelf om te kunnen draaien. Wanneer je kindje ingebakerd is, kan hij of zij niet zelf terugdraaien. Vanaf 6 maanden, mag je je kindje niet meer inbakeren.
In de volgende situaties, wordt inbakeren afgeraden:
- Als je kindje koorts heeft
- Als je kindje net een vaccinatie heeft gehad
- Als je kindje een klompvoetje heeft
- Als je kindje last heeft van benauwdheid
- Als je kindje een afwijking heeft aan de heupjes of rug
- Als je kindje 4 maanden, of ouder is
- Als je kindje last heeft van reflux
Kindjes kennen naast regeldagen, ook herhaaldagen. Was je kindje net een beetje gewend aan ingebakerd slapen, maar huilt je kindje nu toch weer? Maak je geen zorgen. Waarschijnlijk is je kindje nu helemaal uitgerust, klaar om weer te vechten tegen de slaap. Als je volhoudt, dan zal het na een dag of 2 weer prima gaan, en blijven gaan.