Beste nachtlampje voor de babykamer
Baby’s en kleine kinderen zijn over het algemeen bang in het donker. Of ook wel gezegd bang in het donker als het helemaal donker is. Vaak kunnen zij wel slapen als er een lichtje in de kamer brandt of als de deur een klein beetje openstaat. Nachtlampjes voor in de babykamer zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige hebben zelfs hele handige andere functies.
Inhoudsopgave
Verschillende functies nachtlampje
Een nachtlampje kan gebruikt worden voor verschillende doeleindes en kan meerdere functies hebben. Een nachtlampje kan gebruikt worden om jouw kindje een veilig gevoel te geven of om meer te kunnen zien in een ruimte zonder de lamp te hoeven zoeken. Er zijn ook nachtlampjes die voor het slapengaan een slaapliedje afspelen of figuurtjes op het plafond afbeelden. Dit zorgt voor een betere nachtrust voor jouw kindje. Verder zorgt een nachtlampje voor een veilig en fijne omgeving voor je baby.
Voordelen nachtlampje
- Een nachtlampje is handig voor het voeden van jouw baby. Van een nachtlampje wordt jouw kindje net niet helemaal wakker. Na het voeden kan je baby dan weer snel lekker doorslapen.
- Het helpt jouw kindje als hij of zij bang is in het donker om in een veilige omgeving in slaap te vallen.
- Als jouw peuter ’s nachts naar de wc moet kan een nachtlampje helpen om het potje of de wc sneller te vinden. De drempel om even te gaan plassen wordt zo ook lager.
- Nachtlampjes hebben vaak meerdere functies en kunnen bijvoorbeeld ook soms de temperatuur meten of als babyfoon, muziekdoosje en slaaptrainer functioneren.
- Als jouw kindje de speen vaak kwijtraakt of als hij of zij ’s nachts nog borstvoeding krijgt hoef je niet het felle licht aan te doen. Kinderen worden namelijk heel wakker van fel licht.
Nadelen nachtlampje
- Er wordt minder melatonine aangemaakt als er licht brandt tijdens het slapen. Melatonine maakt je slaperig en zorgt voor een goede nachtrust. Als jouw baby moeilijk in slaap valt of vaak wakker wordt kan het zijn dat hij of zij liever in een donkere kamer slaapt. Vooral blauw licht remt melatonine het meest.
- Als jouw kindje gevoelig is voor prikkels is het niet aan te raden om een nachtlampje met projector te kopen. De bewegende figuurtjes op het plafond zorgen er dan juist voor dat jouw baby moeilijker in slaap valt.
- Baby’s worden geboren zonder angst in het donker. Rond het 2e levensjaar gaan kinderen fantaseren en kunnen ze bang worden voor het donker. In het begin is een nachtlampje dus eigenlijk niet zo nodig. Een nachtlampje dat de hele nacht brandt verbruikt namelijk best veel energie en bij een lampje op batterijen dienen de baterijen steeds vervangen te worden.
Het beste nachtlampje voor je kind
Wat het beste nachtlampje voor jouw kindje is, is niet met zekerheid te zeggen. De praktijk wijst dit meestal het beste uit. Wel zijn er 3 verschillende soorten nachtlampjes waaruit een keuze gemaakt kan worden.
- Een nachtlampje voor in het stopcontact
- Een nachtlampje op accu of op batterijen
- Een nachtlampje met bewegingssensor
Deze lampjes hebben ook alle drie verschillende voor- en nadelen. Het is een kwestie van proberen of aan familie en vrienden vragen waar zij de beste ervaringen mee hebben.
Beste Slaaptrainers
Nachtlampjes zijn er ook in de vorm van slaaptrainers. Een slaaptrainer is net zoals het woord al suggereert letterlijk een kleine trainer die jouw kindje helpt om een gewenst slaapritme te ontwikkelen. Elke slaaptrainer hanteert hierin in een andere methode. Zo werkt de ene slaaptrainer met geluid en de ander met licht of met afbeeldingen. Slaaptrainers zijn zelfs verkrijgbaar in de vorm van dieren zoals een dino of een konijntje. Zo gaat je kindje dit apparaatje als zijn of haar vriendje zien. Het doel van de slaaptrainer is om jouw kindje te leren wanneer hij of zij mag gaan slapen en wanneer het in de ochtend uit bed mag stappen.
Meest gestelde vragen
Later op de dag wordt het licht buiten roder. Deze rode tint in het licht is belangrijk omdat het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine stimuleert. Dit hormoon maakt slaperig en zorgt ervoor dat je in slaap kan vallen en door kan slapen.
Een nachtlampje geeft net genoeg licht om te zien wat je doet, maar net niet genoeg om je baby echt wakker te maken. Deze minimale prikkeling is de sleutel om gemakkelijk weer in slaap te vallen.
Hoe donker het kamertje van jouw kindje moet zijn hangt af van het tijdstip waarop je kindje gaat slapen. Overdag is het niet nodig om het kamertje pikdonker te maken, maar in de nacht is dit wel wenselijk. Op deze manier leert jouw kindje het verschil tussen dag en nacht kennen.
Als jouw kindje ongeveer 3 maanden oud is, kan je de gordijnen overdag dicht houden. Vanaf die leeftijd maakt jouw baby in het donker namelijk het slaaphormoon melatonine aan, wat ervoor zorgt dat je baby beter in slaap kan vallen.
Om ervoor te zorgen dat het nachtlampje bijdraagt aan de nachtrust van je kindje, dien je wel op de kleur van de verlichting te letten. Warme kleuren zoals rood, bruin of amber werken rustgevend. Natuurlijk kan je ook kiezen voor de favoriete kleur van jouw kindje als dat werkt.
Veel ouders zijn bang dat het gebruik van een nachtlampje de slaap of de ontwikkeling van hun kindje verstoort. Hier hoef je je eigenlijk geen zorgen over te maken. Het is namelijk niet bewezen dat nachtlampjes schadelijk zijn voor de ogen van je baby of voor de gezonde slaap van je baby.