#
#
a
  >  slapen   >  Slaapritme baby van 0 maanden tot 18 maanden
slaapritme baby

Slaapritme baby van 0 maanden tot 18 maanden

Het slaapritme van je baby verandert voortdurend gedurende het 1ste levensjaar. Het is belangrijk om het slaapritme van jouw baby in de gaten te houden en aan te passen waar nodig om je baby gezond en groeiend te houden. Deze blog neemt je mee langs de verschillende fases van het slaapritme van jouw baby in het 1ste jaar.

Slaapritme baby 0 tot 3 maanden

De eerste maand van jouw baby’s leven slaapt je baby tussen de 14 en 18 uur per dag, met korte dutjes van ongeveer 3 uur. Je baby kan nu tot 2 uur lang wakker blijven per dag. In de tweede maand slaapt jouw kindje 15 tot 17 uur per dag en kan het aan het einde van de derde maand de hele nacht doorslapen. Belangrijk om te weten is dat je baby de eerste 2 à 3 maanden nog geen onderscheid kent tussen dag en nacht. Het is raadzaam om samen met je baby een dutje te doen op dezelfde tijd om uitputting te voorkomen.

Slaapritme 4 tot 6 maanden

In deze maanden slaapt je baby rond de 14 à 15 uur per dag, waarvan 5 tot 6 aaneengesloten in de nacht. Je baby maakt grote stappen en is overdag geïnteresseerd in de wereld om hem of haar heen. Het spelen met de handen en boeten houdt jouw baby wakker. Als het goed is kan je baby zich nu ook zelf kalmeren door op de duim of op een fopspeen te zuigen. Onrustige slaap in deze maanden kan komen door het doorkomen van de eerste tandjes. Gelukkig duurt deze fase niet heel lang.

Slaapritme 7 tot 9 maanden

In deze maanden slaapt je baby ongeveer 14 uur per dag. Is jouw kindje een goede slaper? Dan kan het in de nacht al 9 uur of langer achter elkaar slapen. Voor de slechtere slapers ligt dit ongeveer tussen de 5 en 6 uur. Jouw baby is nu al flink gegroeid maar heeft nog wel twee tot drie dutjes per dag nodig. Dit kunnen er uiteraard ook meer zijn. Meestal kan je aan jouw baby merken wanneer hij of zij toe is aan een dutje. In deze maanden kunnen er periodes zijn waarin je baby tijdelijk moeilijker kan slapen. Dit komt doordat je baby veel nieuwe dingen leert zoals zitten, omdraaien en kruipen en dat brengt verwerking met zich mee. Ook is het mogelijk dat je kindje meer gaat dromen en hierdoor onrustiger slaapt.

Slaapritme baby 10 maanden tot anderhalf jaar

Wanneer je baby 10 maanden oud is slaapt het gemiddeld 12 tot 15 uur per dag. Een betere slaper kan in de nacht nu ongeveer 11 uur aaneengesloten slapen. Dit betekent dat er overdag nog 3 uur geslapen wordt. Een grappig feit is dat als jouw baby overdag meer slaapt de baby uitgerust de nacht in gaat en daardoor de nacht ook rustiger verloopt. Rond de 9 tot 12 maanden hebben de meeste kindjes behoefte aan twee dutjes overdag. Tussen de 13 en 18 maanden gaat dit over naar een ochtendslaapje per dag. Dit is natuurlijk per kind verschillend. Het ene kind blijft tot 18 maanden of nog zelfs daarna twee keer per dag slapen terwijl het andere kind al veel eerder overschakelt naar 1 keer. Goed om te onthouden is dat hierin niets fout is.

Tekenen dat je baby moe is

  • Verandering in het gezicht: rode wangen, bleek zien, staren met een glazige blik of grimassen.
  • Gapen: herkenbaar en duidelijk
  • Wrijven en friemelen: aan de oren friemelen of in de ogen wrijven
  • Contact vermijden: wegkijken, niet reageren of het hoofdje in jouw borst leggen
  • Afwezig zijn: minder actief en geen interesse
  • Jengelen: dit gebeurt als jouw kindje het al een tijdje niet meer naar zijn zin heeft
  • Druk doen: vuistjes ballen, onhandig worden qua vallen of omstoten.
  • Huilen: het laatste signaal in de reeks. Je kindje is nu echt oververmoeid

Ideale temperatuur baby- en kinderkamer

De ideale temperatuur voor in de baby-en kinderkamer ligt tussen de 16 en 20 graden. Dit kan fris klinken, maar je baby kan het beter iets te koud hebben dan te warm. Als je kindje pasgeboren is, is het aan te raden om de kamer rond de 20 graden te houden. Na ongeveer twee maanden is een temperatuur tussen de 15 en 18 graden aan te raden.

Meest gestelde vragen

Tussen de tien tot twaalf weken krijgen baby’s een vaster slaapritme omdat er meer tijd komt tussen de voedingen en de slaapjes overdag worden langer. Langer dan zes uur achter elkaar slapen wordt doorslapen genoemd. Als je baby 6 maanden oud is slaapt hij of zij gemiddeld acht uur achterelkaar door.

Een vast dagritme kan ook zorgen voor een goed slaapritme van je baby. Een vast ritueel voordat je baby gaat slapen is aan te raden zoals het elke avond in bad gaan of het nog even op schoot zitten bij een van de ouders. Trek de slaapzak alvast 10 à 20 minuutjes van tevoren aan zodat jouw baby weet dat niet bij het slapen hoort.

Check de slaapgemiddelden van de leeftijd van jouw baby maar let ook op de volgende zaken:

  • Valt je kindje in slaap in de buggy of in de auto?
  • Is je kindje’ s avonds voor bedtijd al moe?
  • Is je kindje snel chagrijnig of overprikkeld?
  • Huilt je kindje veel?
  • Is je kindje hyperactief?

Antwoord je op de meeste dingen met een ja, dan heeft jouw kindje inderdaad waarschijnlijk te weinig slaap.

 

Een pasgeboren baby slaapt 16 tot 20 uur per dag. Baby’s tussen de 5 en 12 maanden oud slapen gemiddeld 15 uur per dag. Natuurlijk is elke baby anders en is het niet zorgelijk als jouw baby hier een beetje onder of boven zit.

De slaapcyclus van een baby bestaat uit 5 stadia die varieert van indommelen tot diepe slaap. Baby’s kunnen de verschillende stadia nog niet goed aan elkaar koppelen, waardoor ze tussendoor soms wakker worden. Bij pasgeboren baby’s duurt een slaapcyclus gemiddeld 50 minuten.

Het kan zijn dat je dan de bedtijd moet aanpassen. Misschien huilt je baby omdat hij last heeft van een doorkomend tand. Als je baby onrustig is dan stopt hij of zij ook niet met huilen en is het moeilijk om weer in slaap te vallen. Zorg dat je baby eerst rustig is en leg hem of haar dan pas weer terug.